För Coor har det stora arbetet med innovation resulterat i ett eget ekosystem, där man kommer i kontakt med spännande startups och tillsammans kan utveckla ekonomiskt, miljömässigt och socialt hållbara innovationer.
Att driva förbättring och ständigt utveckla tjänster har varit en viktig del i Coors arbete sedan starten 1998. Det är tack vare ett gediget innovationsarbete, nyfikenhet och mängder av smarta, tekniska lösningar som Coor kan hjälpa kunder att skapa attraktivare och mer produktiva arbetsplatser, nå kostnadseffektivitet och bidra till en ökad hållbarhet.
För att nå målet – värde för kund och samhälle – insåg Coor att man behövde hitta spännande samarbetspartners.
– Då föddes idén om vårt innovationsekosystem där allt från kunder, egna anställda, befintliga leverantörer och nya intressanta bolag som startups ingår, säger Fredrik Sandqvist, Head of Innovation and Service Development på Coor.
Genom åren har Coor kommit i kontakt med runt 400 bolag med spännande och innovativa lösningar. Ett av de bolag som gått hela vägen från idé till kund är den Göteborgsbaserade startupen Mimbly. Deras första produkt, Mimboxen, är en tilläggslösning för tvättmaskiner, som filtrerar bort mikroplast och återvinner både vatten och energi.
– Mimboxen minskar vattenförbrukningen med upp till 70 procent och genom att ta vara på värmen i vattnet från tvätten sparas mycket energi. Mikroplastpartiklarna som släpps ut från exempelvis kläder, moppar eller trasor fångas upp av ett filter så att de skadliga ämnena inte åker ut i hav, sjöar och natur, säger Mimblys medgrundare och vd Isabella Palmgren.
Innovationer som Mimbox gör det möjligt för Coor att hjälpa sina kunder att bli mer innovativa och nå sina hållbarhetsmål. I januari 2021 fick Mimbly möjlighet att testa sin produkt live ute hos en av Coors kunder.
– Reaktionerna har varit positiva. Produkten hjälper kunderna att bli mer hållbara, främst ur ett miljömässigt perspektiv men även ekonomiskt då kostnaden för både vatten och energi har minskat, säger Fredrik Sandqvist.